2023 Yılında E-Arşiv ve E-Fatura Zorunluluğunda Yeni Düzenlemeler


2023 Yılında E-Arşiv ve E-Fatura Zorunluluğunda Yeni Düzenlemeler

Gelir İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz yıl Resmi Gazete'de yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura ve e-arşiv sistemlerine geçişte maliyetlerin azaltılması ve denetimin kolaylaştırılması amacıyla kağıt belge düzenlemesinden kaynaklanan masrafları azaltmak için önemli değişiklikler yapmıştı.

Son dönemde e-Dönüşüm uygulamaları hızla yaygınlaşmış durumda ve neredeyse her sektörde kendini gösteriyor. Bu sebeple, 2023 yılında firmaların e-fatura ve e-arşiv fatura sistemlerine geçişinde yeni değişikliklerin olup olmayacağı merak konusu haline geldi.

Bu yazımızda, 2023 yılında e-fatura ve e-arşiv fatura kullanma zorunluluğu olan firmaları ele aldık ve e-faturaya gönüllü olarak geçenlere sağlanan avantajları anlattık.

E-fatura Geçiş Şartları

Bildiğiniz gibi, e-fatura sistemine geçişte en önemli değişiklik ciro limitinde yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıllarda 10 milyon TL olan ciro limiti, yayınlanan tebliğ ile 5 milyon TL'ye düşürülmüştü. Bu değişiklikle birlikte, 2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan firmaların 2021 yılı Temmuz ayına kadar e-fatura sistemine geçmeleri zorunlu hale getirilmişti.

2023 Yılında E-fatura ve E-arşiv Fatura Geçiş Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı, 30 Aralık 2022 tarihinde yayımladığı tebliğ ile e-belge zorunlu geçişlerinde yeni düzenlemeler getirdi.

Yeni düzenlemeyle, 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu getirildi.

E-fatura düzenlemek zorunda olan işletmelerin, yani zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura sistemine geçmeleri gerekiyor.

Brüt satış hasılatına göre e-fatura sistemine geçmesi gereken işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Tebliğde, e-fatura zorunluluğunun geçerli olduğu sektörlere yönelik açıklamalar da yer aldı:

  • Kendi siteleri veya internet satış platformları üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren ve 2022 veya sonraki hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olan mükellefler,

  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükellefler ve 2022 veya sonraki hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otel işletmeleri,

  • e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçme zorunluluğuna tabi tutulmuştur.

Diğer taraftan, e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu değildir.

Ciro limitine bakılmaksızın e-fatura sistemine geçiş zorunluluğu bulunan sektörler de bulunmaktadır. ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki ürünleri üreten şirket sahipleri, internet reklamcılığı hizmet aracıları ve internet üzerinde ilan yayınlayan firmaların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura sistemine geçmeleri gerekmektedir. Yeni faaliyete başlayan firmalar ise ilk 3 ay içinde sisteme geçiş yapmak zorundadır.

Ayrıca, e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler arasında, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında mal ihracatı yapanlar ve yolcu beraberi eşya ihracatı yapanlar, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren e-fatura düzenlemek zorundadır.

e-Arşiv zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın son düzenlemesi ile e-arşiv fatura zorunluluğu şartlarında da değişiklik yapılmıştır. 1 Mart 2022 tarihine kadar:

  • Mevcut durumda e-fatura mükellefi olan firmalar,
  • internet üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden firmalar
  • Aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 30 bin TL'den 5 bin TL'ye indirilmiştir. Vergi mükellefi olan firmalar için ise bu tutar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlenmiştir. 2023 yılı için bu sınır 4.400 TL

Hemen Tanışalım

Paratut ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Dönüşüm operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.