e-Fatura geçişi için yeni zorunluluklar belirleniyor


e-Fatura geçişi için yeni zorunluluklar belirleniyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliği'nde güncellemeler yayınladı. Belirli sektörlerde e-Fatura, e-arşiv, ve e-irsaliye gibi e-belgeler için özel ciro ve geçiş tarihleri belirlendi. Bu yeni düzenlemeler kapsamında, e-belgelerde yapılacak değişiklikleri bu yazıda ele alıyoruz.

e-Belge kullanımı genişletiliyor: GİB'in yeni tebliği ile 2020 ve 2021 yıllarında brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve sonrası için ise 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-fatura geçişine mecbur tutuluyor.

Hatırlanacağı üzere, aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen faturaların toplam tutarı vergi dahil 5 bin TL'yi, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen faturaların toplam tutarı ise 30 bin TL'yi geçtiğinde e-arşiv fatura kesilmesi gerekiyordu; yeni düzenlemeyle bu uygulamada da değişiklik yapıldı.

e-Fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçişle ilgili tebliğe göre, aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL'ye düşürülürken, vergi mükellefi olanlar için ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Bu sınır her yıl güncellenecek olup, 2023 için 4.400 TL olarak belirlendi.

Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmeler için başlangıç tarihi 01 Temmuz 2023, aynı firmaların e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

e-Ticaret yapanlar için e-fatura geçişi zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, e-ticaret faaliyetinde bulunan mükellefler ve gayrimenkul, motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile aracılık faaliyetinde bulunan mükellefler için yeni e-fatura geçiş şartları belirlendi. Buna göre:

  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 ve sonrası için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden;
    a. 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL,
    b. 2022 ve sonrası için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara,
    1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura kullanma zorunluluğu getirildi.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de e-fatura kullanmaya zorunlu hale getirilecektir.

Bu değişikliklerle neredeyse tüm sektörler e-belge kullanımına dahil edilmiş olacak. E-belge kullanım alanı genişlerken, belirli ciro limitleri her yıl düşürülerek e-dönüşümün hız kazanması amaçlanıyor.

e-arşiv fatura kullanımı için uygulamanın başlangıç tarihi 1 Mart 2023 olarak belirlendi ve ilgili brüt satış hasılatının oluştuğu yılı takip eden temmuz ayının ilk gününe kadar geçiş sürecinin tamamlanması gerekmektedir.

e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu ise 2022 ve sonrası için ciro haddinin 25 milyon TL'den 10 milyon TL’ye indirilmiştir.

Bu nedenle, ciro limitlerinin düşürülmesi nedeniyle e-fatura geçişlerinde yaşanabilecek yoğunluğa yakalanmamak için bir an önce bu sisteme geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Unutmayın, e-Faturaya geçmek, geçiş tarihinden önce (45 gün öncesine kadar) başvuruda bulunarak yapılabilecektir. Böylece, yoğunluktan etkilenmeden geçiş işlemlerinizi tamamlayabilir ve gerekli mali mühür veya e-imza temin işlemleri için destek ekiplerimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

Paratut ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Dönüşüm operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.